Category

Nyheter

Undvik värdeöverföringar om du fått omställningsstöd eller korttidsstöd

Värdeöverföringar omsättningsstöd korttidsstöd

Har ditt bolag fått omställningsstöd eller korttidsstöd med anledning av Covid-19 pandemin?

Då vill vi påminna om att undvika värdeöverföringar. Ett bolag som mottagit omställningsstöd eller korttidsstöd omfattas av begränsningar när det gäller värdeöverföringar från bolaget och i vissa fall dess moderbolag. Nedan har vi listat de begränsningar som gäller.

Korttidsstöd och värdeöverföringar – detta gäller

Värdeöverföringar får inte ske inom de tidsramar som Tillväxtverket ställt upp: Under perioden från två månader före den första stödmånaden, under stödmånaderna eller till sex månader efter den sista stödmånaden. Under dessa tidsramar får företaget varken besluta om eller verkställa följande:

  • vinstutdelning
  • gottgörelse
  • förvärv av egna aktier
  • minskning av aktiekapitalet eller reservfonden för återbetalning till aktieägarna eller medlemmarna. Det gäller också om ett sådant beslut fattas av stämman, styrelsen eller motsvarande organ under samma period.

Samma regler för värdeöverföringar gäller samtliga moderföretag om företaget ingår i en koncern. Moderbolagets moderbolag omfattas i förekommande fall också av begränsningar. Däremot omfattas inte systerbolag. Utländska koncerner kan omfattas, om företagen upprätthåller förbindelse med varandra motsvarande vad som anges i årsredovisningen. Koncernbidrag betraktas däremot inte som en värdeöverföring och är inget hinder för att ha rätt till korttidsstöd.

Omställningsstöd och värdeöverföringar – detta gäller

Definitionen av värdeöverföring är densamma som för korttidsstöd ovan.

  • Om ett företag har beslutat om värdeöverföring under perioden mars 2020-juni 2021 har företaget inte rätt till omställningsstöd.
  • Har företaget beslutat om utdelning tidigare och betalar ut pengarna under perioden mars 2020-juni 2021 har företaget inte rätt till omställningsstöd.
  • Ett bolag som verkställt en utdelning under perioden mars 2020 – juni 2021 har inte rätt till omställningsstöd även om delägarna betalar tillbaka utdelningen.
  • Företag som beslutar om eller verkställer en utdelning för att återbetala ett villkorat aktieägartillskott har inte rätt till omställningsstöd.
Omställningsstöd kan nu även sökas för perioderna juli – september

Perioden juli 2021 är öppen och stänger den 30 september. Augusti 2021 är även den öppen och stänger den 8 oktober. Perioden september 2021 kan sökas från och med 1 oktober och stänger 29 oktober. Reglerna om förbud mot värdeöverföringar gäller naturligtvis även för dessa perioder med motsvarande förlängning av tidsperioder.

Låter det krångligt?

Vi hjälper dig. Välkommen att kontakta oss!

Läs mer om RådgivningKontakta oss

Vad gör egentligen en lönekonsult?

Lönekonsult

“Hur svårt kan det va’ – det är väl bara att trycka på knappen den 25:e? Sköter inte systemen allt nu för tiden?”

Det här är vanligt förekommande påståenden när det handlar om löneadministration, men riktigt så enkelt är det inte. Löneprocesser är komplexa och lönekonsulten är en oumbärlig resurs för alla arbetsgivare i frågor som rör personalens löner. 

Vad gör en lönekonsult?

Områden som en lönekonsult arbetar med dagligen är löpande lönehantering, förmåner, redovisning av skatter och avgifter samt analys och rådgivning av lagar, regler och kollektivavtal. Oavsett om ett företag har tre eller trehundra anställda, så  behöver den löneansvariga dessutom kunna göra allt från att skicka statistikrapporter till olika myndigheter, ta fram underlag till diverse intyg samt svara på frågor om pensionsavsättningar och friskvårdsbidrag. 

Här är några områden du kan känna dig trygg med att en lönekonsult kan: 

  • Kollektivavtal 
  • Nya lagar, regler och rättsfall. 
  • Systemkunskap 
  • Digitalisering  
  • Rapportering – Skatteverket, FORA, Collectum, Försäkringskassan och Svenskt Näringsliv kräver flertalet återkommande rapporteringar i olika digitala filformat. 

Några vanliga frågor en lönekonsult kan besvara/hjälpa dig med: 

  • Vi vill bjuda alla anställda på frukost varje fredag. Blir det kostförmån? 
  • Varför står det engångsskatt på mitt lönebesked? 
  • Jag funderar på att skaffa en förmånsbil. Hur kommer det påverka min lön? 
  • En av våra anställda ska sluta. Kan ni ta fram ett arbetsgivarintyg?
  • På mitt lönebesked står angivet både obetalda och betalda semesterdagar. Vad betyder obetalda – jag har väl rätt till 25 semesterdagar? 
  • Jag har en anställd som varit långtidssjukskriven. Hon kan väl inte ha full semester? 

Löneadministrationen på ett företag innebär med andra ord mycket mer än att bara trycka på en knapp den 25:e varje månad.

Processen kräver specialistkunskap och att man ständigt håller sig uppdaterad på lag- och regeländringar. Att lägga detta ansvar- och binda kunskapen till en och samma person inom företaget gör processen väldigt sårbar. Vad händer om löneansvarig på företaget blir sjuk, har semester eller helt enkelt slutar? 

En lönekonsult kan ansvara för hela löneprocessen i ert företag samtidigt som ni får tillgång till ett team där alla arbetar enligt samma arbetssätt och enhetliga processer. Med en tydligt dokumenterad arbetsprocess, ett digitalt arbetssätt och SRF:s branschstandard blir arbetet mindre personberoende. Skulle lönekonsulten bli sjuk eller vara frånvarande en längre tid så finns teamet alltid redo att täcka upp. 

Funderar ni på att anlita en lönekonsult?

Vi på UCS One Economy hjälper gärna till. Kontakta oss, så beskriver vi hur vi tillsammans kan gå vidare för att kartlägga era behov och komma ram till en lösning. Våra lönekonsulter är redo att hjälpa dig! 

OffertförfråganKontakta oss

Välkommen Anna Storck, ny ekonomikonsult på UCS One Economy

Anna Storck

Säg hej till Anna Storck, ny ekonomikonsult hos UCS One Economy!

 

Anna kommer närmast från Ludvig & Co där hon jobbade som senior rådgivare.  Anna har arbetat i branschen i över 20 år med både revision och redovisning. Hon har en civilekonomexamen från Linköpings Universitet och är auktoriserad redovisningskonsult.

Då Anna är uppvuxen i en företagarfamilj så ligger de mindre ägarledda företagen henne varmt om hjärtat. En annan intressant och extra rolig del av arbetet som Anna brinner för är att få handleda yngre kollegor och följa dem i deras karriärresa. Utveckling ligger Anna varmt om hjärtat och hon är den första att dela med sig av all den kunskap hon sitter inne med.

– Det roligaste med yrket är variationen, att få möta olika företagare i skiftande branscher och stadier i företagens utveckling.

Här har ni en tjej som gillar när det händer saker. Anna älskar att segla och hon gör det med samma passion som hon sköter sitt jobb. Här är det utveckling som gäller, allt mäts -maxfart, sträcka, genomsnittsfart, trim – vad funkar, ökar farten? Målet är att det ska gå fort och vara intensivt ?

Det finns även lugnare sidor hos Anna, ridningen som hon ägnar sig åt tar fram harmonin och lugnet i henne. Även naturen och djuren är motpoler till den intensiva seglingen och bivacksovandet som pushar gränser i Annas liv.

På One Economy kommer Anna att arbeta med små bolag och till en början vara vikarierande teamledare för vårt Bokio-team.

-Jag ser fram emot att få möjlighet att arbeta digitalt på riktigt och komplettera min långa erfarenhet med ny teknik och nya arbetssätt. One Economy känns för mig som rätt val, jag upplever koncernen som framåtriktad, modern och med en ledning där människorna, både kunder och anställda är lika viktiga som tekniken.

Vi hälsar Anna Storck varmt välkommen till UCS One Economy!

Anna Storck
Ekonomikonsult

One Stop Shop och bokföringsprogram

Från och med 1/7 2021 finns nya regler vad gäller moms och försäljning inom EU till privatpersoner. Här kan du läsa vårt tidigare inlägg om One Stop Shop och de nya momsreglerna.

Kortfattat innebär de nya momsreglerna att om ett företag når omsättningströskeln på cirka 100 000 svenska kronor tvingas företaget nu antingen rapportera via One Stop Shop (OSS) eller redovisa momsen i andra EU-länder.

Det förstnämnda, OSS, är ett bra nytt rapporteringssätt som Skatteverket tillhandahåller. Men det finns vissa saker du som sköter redovisningen bör tänka på.

1. För att kunna använda OSS behöver du även i ditt bokföringsprogram hantera detta korrekt. I exempelvis bokföringsprogrammet Fortnox behöver du sätta upp nya momskoder och konton för varje specifikt land du säljer till.

2. Om du använder dig av och säljer via marknadsplatser eller plattformar inom EU är det vanligt att koppla dessa till bokföringsprogrammet via integrationer. Vi på UCS One Economy använder oss av olika integrationsplattformar där de redan har tillhandahållit OSS-lösningar. Med det nya rapporteringssättet OSS och integrationer till bokföringsprogrammet blir det enklare än någonsin tidigare att sälja via marknadsplatser inom EU.

Om du vill få hjälp av en heltäckande byrå som kan det juridiska, ekonomiska och tekniska arbetet kring One Stop Shop, tveka inte att kontakta oss!

Lina Blomqvist
Lina Blomqvist
Affärsutvecklare
Telefon:  070-219 16 10
E-post:  lina.blomqvist@ucsone.se

One Stop Shop: Nya momsregler för försäljning inom EU 2021

Nya regler kring moms för försäljning till privatpersoner inom EU fr.o.m 1 juli 2021

Fram till siste juni 2021 gällde momsregler som innebar att den som sålde varor till konsumenter, d.v.s. icke beskattningsbara personer, i andra EU-länder skulle fakturera sin försäljning med svensk moms. Det skulle ske till dess det aktuella landets omsättningströskel överskridits (omsättningströskeln är unik för varje enskilt land i EU). Överskreds denna så måste säljande företag registrera sig i det enskilda landet.

Från och med 1 juli 2021 ändras dessa regler. De vanligaste frågorna besvarar vi nedan:

Nya momsregler inom EU 1/7 2021 – vad gäller?

De nya reglerna innebär att: om ett företags sammanlagda försäljning till konsumenter i samtliga EU-länder överstiger ett gränsvärde om 10 000 euro (ca 100 000 i svenska kronor) ska säljande företag debitera köparlandets moms på försäljningen.

Hur redovisar man momsen med de nya reglerna?

Det finns två vägar att hantera redovisningen:

  1. Det ena är att man registrerar företaget i de länder där man har köpare.
  2. Det andra, och för de flesta företag enklare systemet, är att man istället hanterar momsredovisningen i den nya e-tjänsten OSS (One Stop Shop) hos Skatteverket.

Vad är OSS (One Stop Shop)?

OSS (One Stop Shop) är en ny tjänst hos Skatteverket, där du kan redovisa momsen i enlighet med de nya momsreglerna. Denna tjänst är menad att förenkla administrationen för de företag som omfattas av momsreglerna. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Hur kopplar jag OSS till min bokföring?

OSS är ett bra nytt rapporteringssätt som Skatteverket tillhandahåller, men för att kunna använda det behöver man även i sitt bokföringsprogram hantera det korrekt. Läs mer här.

 

Här är hon, Marsel Malki vår nya Ekonomikonsult!

Maliki

Välkommen Marsel Malki, Ekonomikonsult hos UCS One Economy.

Möt tjejen som föddes in familjeföretaget och därigenom har intresset för att hjälpa företagare att bli sitt bästa som en del av sitt DNA. Då detta varit hela hennes liv var steget att studera ekonomi så naturligt att tanken inte ens funnits på något annat. 2019 tog Marsel sin civilekonomexamen vid Linköpings universitet. Praktik på redovisningsbyrå följdes av konsultuppdrag på Riksbyggen där hon fick ta ekonomiskt ansvar för flera bostadsrättsföreningar.

Jag har alltid varit intresserad av företag och jag drivs av god företagsanda, därför ska det bli jättespännande att erbjuda kunden skräddarsydda lösningar för att uppnå god ekonomisk tillväxt. 

Marsel kommer ni hitta på vårt kontor i Norrköping, denna fantastiska stad där UCS One Economy är ett guldläge med nära till allt.

Så till den slutgiltiga frågan, hur trivs du här hos oss nu när du provat på det en stund?

Jag är både tacksam och taggad att få vara en del av UCS One Economy och ser framemot att utvecklas inom min roll som redovisningskonsult för att bidra till företagets vision. ?

Vi hälsar Marsel Malki varmt välkommen till UCS One Economy!

Marsel Malki
Ekonomikonsult
E-post:  marsel.malki@ucsone.se

Välkommen Anna Dimitriadis, ny ekonomikonsult på UCS One Economy

Anna Dimitriadis

Säg hej till Anna Dimitriadis, ny ekonomikonsult hos UCS One Economy!

Anna har sin bakgrund inom hotellbranschen. Där arbetade hon som Room Division Manager och hade ansvaret för att både ekonomi och siffror hängde ihop samt att gästerna var nöjda och belåtna ?

Att jobba på hotell är väldigt givande och man lär känna mycket folk vilket är något Anna verkligen uppskattar. Men det finns även nackdelar, som att man jobbar när alla andra har semester.

– Så när jag själv skaffade familj ville jag fortsätta jobba med ekonomi och kunder och valde därför att sätta mig bakom bänken igen och plugga till redovisningsekonom på yrkeshögskolan i Linköping 2019.

Anna gillar verkligen att lära sig nya system och man ser tydligt hur det glöder i hennes ögon när hon pratar om vad de olika varianterna kan göra och hur mycket det underlättar för kunden att hitta “sitt” system. Detta är en stor del av att Anna landade just hos oss på UCS One Economy.

När det var dags för LIA period så sökte hon efter en byrå som står i framkant när det gäller digitalisering och detta hittade hon hos oss.  Här kunde hon få en helhet i sina studier och möjligheten att lära sig en mängd olika system. Vi väldigt tacksamma för att det blev som det blev då Anna visat sig vara en klippa på det hon brinner för!

– Jag är stolt och jätte nöjd med mitt val som gav mig chansen att skriva på min anställning samma dag som jag tog examen.

Vi hälsar Anna Dimitriadis varmt välkommen till UCS One Economy!

Anna Dimitriadis
Ekonomikonsult

Här är hon, Sofia Berg vår nya Lönespecialist!

Sofia Berg

Välkommen Sofia Berg Lönespecialist hos UCS One Economy.

Efter 15 år som lärare kände Sofia att det var dags att göra något annat för att få lite mer balans i livet. TUC:s utbildning till Lönespecialist lät lockande då administration och personalfrågor ligger henne varmt om hjärtat.

– Utbildningen genomfördes och efter avslutad praktik hos UCS One Economy är jag nu anställd som lönekonsult!

På fritiden umgås Sofia med familj och vänner.  Naturen lockar och där befinner sig Sofia så mycket hon kan kanske med förhoppning att hitta något gott att stoppa i sina bakverk, då bakning är en stor passion i hennes liv. Träning får även det plats i det redan fullspäckade schemat och tillsammans med det nya jobbet gör allt detta att Sofia har funnit den balansen hon eftersökte när hon bestämde sig för att byta bana i livet.

Så till den slutgiltiga frågan, hur trivs du här hos oss nu när du provat på det en stund?

– One Economy är en härlig arbetsplats då det är ett växande och progressivt företag. Det är också spännande eftersom ingen dag är den andra lik och lönefrågor blandas med personal och budgetfrågor. Det känns så rätt och nu i efterhand undrar jag vad som fick mig att tveka att ta steget. Det är så härligt med mina nya arbetskollegor och vi trivs så bra ihop här på Lön?

Vi hälsar Sofia Berg varmt välkommen till UCS One Economy!

Sofia Berg
Lönekonsult

Telefon: 076-608 33 81

E-post:  sofia.berg@ucsone.se

Välkommen Rasmus Petersson, ny Ekonomikonsult på One Economy

Rasmus Petersson

Säg hej till vår nya ekonomikonsult Rasmus Petersson!

Efter fyra år som fritidsledare i Norrköping var det dags för Rasmus att fundera på vad han ville göra i livet. Fritidsgården hade lagt ner och kvar stod Rasmus med enbart ett brinnande intresse för siffror och statistik och många funderingar inför framtiden.

Det var lägligt att göra något av detta intresset och Internationell Redovisningsekonomi var det som lockade allra mest. Under studierna på Stockholms Internationella Handelsskola ingick det en praktik på sex månader. Denna var belagd på UCS One Economy. Detta är vi väldigt tacksamma för!

Rasmus är nu anställd som ekonomikonsult hos oss och jobbar mestadels med löpande fakturering och bokföring. Hos vissa kunder är det lite blandade uppdrag som t.ex. ordrar, månadsavstämningar och att skicka betalningar. Variationen i yrket är det som lockar mest. Det är det som gör det spännande att gå till jobbet varje dag, säger Rasmus och ser så där nöjd ut.

– Mycket är nytt för mig men samtidigt är jag en person som aldrig backar för en utmaning så det passar perfekt.

Vi på UCS One Economy är glada att få välkomna Rasmus till oss. Ni hittar honom på vårt Norrköpingskontor.

Välkommen att kontakta Rasmus!
Rasmus Petersson
Tel: 0707-799484
E-mail: rasmus.petersson@ucsone.se

Välkommen Ellen Svensk, ny ekonomikonsult på UCS One Economy

Ellen - UCS One Economy

Säg hej till Ellen Svensk, ny ekonomikonsult hos UCS One Economy!

De senaste två åren har Ellen ägnat till att utbilda sig till redovisningsekonom på Yrkeshögskolan i Linköping. I juni fick hon sin examen och nu är hon redo att axla rollen som ekonomikonsult hos oss.

– Som nyexaminerad känns det riktigt roligt att komma ut i branschen och börja jobba nu direkt efter examen. Hittills är jag inne på min tredje vecka här på UCS One Economy, och det känns superbra. Det är kul att komma in i en så pass digital byrå som UCS One Economy. Som ung och grön i branschen känns det helt rätt att börja med ett digitalt arbetssätt och jag hoppas att jag kommer kunna hjälpa många kunder som inte helt kommit in i det nya digitala arbetsprocesserna.

Ellens huvudområde kommer främst vara mindre bolag och mycket i Bokio, ett system som nu ger oss möjlighet att hjälpa många nya kunder. Där kommer Ellen främst arbeta med löpande bokföring samt avstämningar. Bokio är ett bokföringsprogram som är nytt för många och som Ellen har inställningen att lära sig mer om. Både för sitt intresse i att få fördjupad kunskap om hur olika program fungerar och för att kunna ge värdefull stöttning till våra kunder.

Yrket som redovisningsekonom är spännande och lärorikt, anser Ellen. Man får möjligheten att få en inblick i många olika verksamheter och samtidigt få ”träffa” (när pandemin lugnat sig) och bilda relationer med nya människor hela tiden. Det hon ser mest fram emot är det personliga mötet, men givetvis också att underlätta för våra kunder så att deras fokus kan ligga på de dem brinner för.

– Vi här på UCS One Economy, som tycker det är roligt med rapporter, bokföring och siffror, kan hjälpa till med det som kunden kanske ser som något jobbigt ?

Vi hälsar Ellen Svensk varmt välkommen till UCS One Economy!

Kontakta Ellen
Ellen Svensk
ellen.svensk@ucsone.se